Sağlıklı bir beden, beyin ve psikoloji; yaşam standartlarını yükseltiyor. İnsan vücudunun olması gerektiği gibi çalışabilmesi için temel besin maddelerine ihtiyacı var. Proteinler, vitaminler, mineraller, karbonhidrat ve yağlar bu temel besin maddelerini oluşturuyor. Sağlıklı yağlar; en önemli enerji kaynaklarının başında geliyor.
Yağlar genel anlamda hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ancak içerdikleri yağ asitlerine göre de kategorize ediliyorlar. Tekli yağlar, çoklu yağlar, trans yağlar, doymuş ve doymamış yağlar… Bu aşamada şu soruyu sormak önemli; sağlıklı yağlar hangileri?
Yağların vücuda olan faydaları oldukça fazla. Enerji ihtiyacının karşılanmasına büyük ölçüde destek olan yağlar, birçok vitaminin emilimini de destekliyor. Eğer vücuda yeteri kadar karbonhidrat alımı yoksa, bu noktada enerji için yine yağlar devreye giriyor. Sindirim ve sinir sistemine katkı sağlayan yağlar, gelişimi doğrudan etkiliyor. Tüm bunlar için yağ içeren besinlerin tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor. Tabii bu sağlıklı yağ içeren besinlerin dengeli ve ölçülü kullanılması gerektiğini de atlamayalım. 🙂
Uzmanlar genel olarak doymamış yağ tüketimini öneriyor. İyi grup yağlar arasında yer alan doymamış yağlar, vücutta üretimi yapılamayan yağlar olarak da ifade edilebilir. Doymamış yağ bulunan besinler arasında; balık, avokado, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar öne çıkıyor. Ghee (sade yağ), balık yağı, yumurta, tereyağı ve çörek otu yağını da en çok tercih edilen sağlıklı yağlar arasında sayabiliriz.
Yağlar için seneler boyunca kötü kolesterolü arttıran ve kalbe zararı olan canavarlar gibi lanse edildi. Halbuki doymamış yağların insan vücuduna çok sayıda faydası var. Amerikalı ünlü doktor David Perlmutter; atalarımızın %75’e varan bir oranla yağ, ardından protein ve düşük oranda karbonhidrat ile beslendiğinin altını çiziyor. Uzun süredir sanılanın aksine, obeziteyi yağlar değil, rafine şeker ve karbonhidrat tetikliyor. Yağ, insan vücudu için neden gerekli diye sorduğumuzda oldukça dikkat çeken etkiler görmek mümkün!
İşte yağların faydaları;
- Beyin dokusunun neredeyse tamamı yağlardan oluşuyor. Bu yüzden beynin sağlıklı çalışabilmesi için yağa ihtiyacı var.
- Akciğerlerin yüzeyinde yer alan donmuş yağ tabakası, eksik yağ alımı neticesinde zarar görebilir.
- Yağlar, bağışıklığın güçlü olmasına da katkı sağlıyor.
- Cildin esnekliği de yine büyük oranda yağlara bağlı.
Sağlıklı yağların sağlıklı halde kalabilmeleri için doğru şekilde kullanılmaları da oldukça önemli. Isıya dayanıklı olmayan birçok yağ, kolaylıkla okside olabiliyor. Bunun sonucu olarak da vücuda faydadan çok zararı dokunuyor. Doymuş yağlar ısıya dayanıklı iken doymamış yağların ısı karşısında bir direnci bulunmuyor. Dolayısı ile sıcak yemeklerde tercih edilen yağlara dikkat edilmesi öneriliyor.
Bir cevap yazın