logo

Yeni Yılda Uğur Getireceğine İnanılan Adetler

Sevgili Mevsimi Dostları, 

2023’e girmemize bir hafta kala, yeni yılda bizlere şans, bolluk, bereket, sağlık ve güzellikler getireceğine inanılan adetlerden bahsetmek istedik. Haftanın kutusunu hazırlarken de bu adetlerden bazılarını göz önünde bulundurduk. 😊

Kapıda nar patlatmak: Yılbaşı gecesi saatler tam 12’yi gösterdiğinde bir poşetin içinde kapının eşiğinde nar patlatılır. Sonra o nar masada yerini alır. Bereketi temsil eden narın yıl boyunca evin bereketini artıracağına inanılır.

Sofrada ceviz ve badem bulundurmak: Masada bulunduracağınız ceviz ve bademin evinizde bolluk ve bereket sağlayacağına inanılır.

Sofrayı defne yaprağı ile süslemek: Yılbaşı sofranızı süslemek için kullanacağınız defne yaprakları, kötü enerjileri uzak tutmaya yararmış. Aynı zamanda defne yaprağı, insan sağlığına iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bir sene boyunca sağlık getireceğine inanılıyor. 

Sabah tatlı bir şeyler yemek: Yeni yılın ilk sabahı uyandığınızda, ilk yiyeceğiniz şeyin bir tatlı olmasının tüm senenin tatlı ve güzel geçmesine yardımcı olacağına inanılır.

Omuzdan geriye tuz serpmek: Yeni bir ev alındığında veya yeni bir seneye girerken iyi dileklerle birlikte omzunuzdan geriye doğru bir tutam tuz atmanın uğur getireceğine inanılır. 

Meyveler: Yeni yılda mandalina ve portakallar elden ele geçirilirmiş. Mandalina şansı, portakal zenginliği temsil edermiş. Üzüm zenginlik ve refah, nar ise bereket ve bolluk getirirmiş.

Baklagiller: Yılbaşında yenen börülcenin şans getireceği düşünülür, mercimek taneleri de paraya benzediği için uğurlu sayılırmış. Bu yüzden de dünyanın birçok ülkesinde yeni yıl için pirinç ve mercimek kullanılarak yemekler yapılırmış. Baklagiller pişirilince büyüdükleri için parayı sembolize ederlermiş. 

“Yeni yıla nasıl girersek öyle geçer” derler ya, bakalım bu ritüellerden hangileri yeni senede gerçekten işe yarayacak. 😊

Bir cevap yazın