logo

Sürdürülebilir Tarımda Kadının Gücü

Sizlere bu hafta mandalinalarımızın kıymetli üreticisi Çise Ulus ve The 7 markasının etkileyici hikayesinden bahsedelim istedik. 

The 7, İzmir/Seferihisar’da Çise Hanım’ın babaannesinin diktiği mandalina bahçesinde hiçbir şekilde ilaç kullanmayıp sadece ısırgan otu ve kil kullanarak organik mandalina üretiyor. Kullandığı benzersiz ve doğa dostu yöntem ile 21.Mandalina Şenliği’nde “En İyi Mandalina” ödülünü almaya hak kazandığını da gururla belirtelim. 😊

Ailesi Seferihisar’da mandalina yetiştiricisi olan beyaz yakalı Çise Ulus, ailenin en genç jenerasyonu. Ulus, baba toprağına adım atınca toprağın çehresi, mandalinanı kalitesi de değişmiş. Ağaçları ilaçlamak yerine ısırgan otu ve kil ile koruyup, yabani otlar için kaz beslemeye başlamış. Arılar döllenmeyi sağlarken, yere dökülen mandalinalar sirke haline getirilip ağaçlara besin olarak geri döndürülmüş. Mandalinanın sezonu sadece üç ay olunca o da jeotermal teknolojisiyle mandalinaları kurutup “ The 7 ” markasıyla satışa sunmuş. 

Bu yola çıktığında “Isırgan otundan tarım ilacı olmaz, bu kadar uğraşılmaz”, diyenlerle de savaştığını söylüyor.

“Atalarım hiç ilaç bilmez, doğal döngüyle hareket ederlerdi. Toprağa ilgini eksik etme, toprak sana karşılığını mutlaka verir, derlerdi.” 

Ulus, “Toprak, sevgi ve ilgiyle zenginleşir, güzelleşir. Doğanın, doğadan başka ilacı yoktur. Doğal döngü kendini iyileştirir. Solucan, böcek, bitki toprağa faydalıdır. Büyüklerimden öğrendiğim tüm bu bilgileri günümüz teknolojisi ile birleştirip sürdürülebilir tarım yapıyoruz. Bahçemizde hiçbir kimyasal ilaç kullanmadan sirke, ısırgan otu ve sarımsak özütleriyle kendi tarım ilacımızı yapıyoruz. Günlük hayatımızda tükettiğimiz organik atıkları bitkisel gübre haline getirip toprağın azot döngüsünü arttırarak ağaçlarımızı, her sene daha verimli hale getiriyoruz. Tabii bunları yaparken tek başımıza değiliz. Bahçemizdeki böceklerin, solucanların, arıların ve kendiliğinden çıkan otların yardımıyla yapıyoruz.” diyerek kendisine miras kalan bahçeye doğanın gücü ve teknolojiyle nasıl sahip çıktığını ve verimlileştirdiğini özetliyor. 

Şimdiki hedefi ise tüm üreticilere ilaçsız tarım uygulamalarını tanıtıp uygulamalarını sağlamak ve her bahçenin ilaçsız tarım yaptığı ve markalaşabildiği bir ekosistem yaratabilmek. Böylelikle, toprağın terk edilmediği, işlendiği ve üreticinin emeğinin dalda kalmadığı sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmak. 

Tarımın geleceğini gençlerin belirleyeceğini ve eğitimli olmanın kalıplaşmış bilgilere meydan okuma ve olmaz denileni oldurma cesareti getirdiğini ifade eden Ulus’un toprak sevgisi hepimize umut veriyor ve ilham oluyor.  

Bize de böylesine gurur veren bir hikayeyi paylaşmak ve organik mandalinaları keyifle sizlere sunmak düşüyor. 😌🧡

Bir cevap yazın