logo

Daha Faydalı Brokoli Mümkün!

Sonbahar aylarında yavaş yavaş tezgahlara çıkan brokolinin en güzel hali kış mevsiminde. Önce brokoli nedir, kimlerdendir bir bakalım. Adını ortaya çıkışından alan brokoli, İtalyanca’da lahananın çiçekli püskülü demek. Lahana etrafında yetişen brokoli, insanların yardımı ile günümüzdeki halini alıyor. Ufak ağaçlara benzeyen bir sebze türü olarak da birçok kişiye sempatik geliyor. Anavatanı Çin olan brokoli, artık ülkemizde de çok tutuluyor ve sıklıkla yetiştiriliyor. Lezzeti ile ön plana çıkmıyor belki ama çok faydalı olduğu biliniyor. Brokoli nasıl daha faydalı olacağını merak edenlere ufak bir tüyo; hardal tohumu ile.

Kış boyunca ve ilkbaharda brokoli ile yapılan en güzel yemekler sofraları süslüyor. Brokoli yemekleri hem lezzeti hem de besleyici oluyor ancak yanlış pişirilirse faydalarının bir kısmını kaybediyor. Doğru pişirme teknikleri, süresi ve baharatlarla beraber brokolinin faydalarını maksimum seviyede tutmak mümkün.

Brokolinin içinde, antioksidan ve antikanser olan sülforafan isminde bir bileşen bulunuyor. Brokolideki enzimlerin birleşerek sülforafanı oluşturması için, sebzenin parçalara ayrılmış olması gerekiyor. Brokoli çok fazla pişirildiğinde bu enzimler işlevlerini gerçekleştiremiyor. Bu yüzden brokoli çiğ olarak tüketilmesinin haricinde, buharda haşlandığında daha yüksek oranda fayda sağlıyor. Tabii bu noktada haşlama süresi de önemli oluyor. Brokolinin ideal pişirme süresi 6 dakika.

Brokoli ile yapılacak yemek ya da salata öncesinde, brokolinin rondo kullanılarak parçalanması gerekiyor. Parçalanan brokolileri ortalama yarım saat bekleterek enzimlerin görevlerini yapmalarına destek olabilirsiniz. Ayrıca, diyelim ki olması gerekenden çok pişti ve bu yüzden mirosinaz enzimi kayboldu. Bunun da bir çözümü var; aynı aileden olan hardal tohumu kullanılarak bu kaybolan enzim yerine konulabilir. Ayrıca, pişen brokolinin üzerine minik ve çiğ parçalar ilave ederek besin değerlerini de arttırabilirsiniz.

Tüm bu bilgilerden sonra, kendinize güzel bir brokoli salatası, çorbası veya mücveri yapabilir ve sağlıklı bir öğün ile gününüze enerji katabilirsiniz! Olabildiğince yeşil sebzeyi beslenmemize dahil ederek bağışıklığımızı desteklemek ve vücudumuza fayda sağlamak mümkün.

Bir cevap yazın