logo

Izgara Sebzeleri Bir de Böyle Deneyin!

Bazen farklı kişilerle, bazen farklı ortamlarda ve bazen de alıştıklarımızın dışında bir şeyler yemek isteriz. Böyle durumlarda farklı pişirme tekniklerini deneyebiliriz. “Sebzeler nasıl farklı pişirilir ki?”, diye düşünüyorsanız, ızgara yapmayı denemelisiniz! 

Kış bitip havalar biraz ısınmaya başladığında, mangal ilk akla gelenler arasında yer alıyor. Türk insanının çok sevdiği mangal kültüründe kırmızı ya da beyaz et ön planda oluyor. Mangal sırasında sebzelere yan rollerde yer veriliyor. Mangalda pişmiş sebzeler tek başına yemek için dahi oldukça lezzetli oluyor. Mangal yani ateş, sebzelerin doğal tadını ortaya çıkarıyor. Dumanı üstünde sebzelere açık hava eklendiğinde, yemeye doyulmayan bir ortam oluşuyor.

Patates, havuç gibi sebzeler sert sebze kategorisine giriyor ve mangalda pişmesi uzun sürüyor. Pişirme süresinin uzaması, dışının yanmasına sebep olabiliyor. Bu yüzden bu sebzeleri ızgara yapmayı planlıyorsanız, önceden biraz haşlayabilirsiniz. 

Sebzelerin de olduklarından lezzetli hale gelebilmeleri için biraz desteğe ihtiyaçları var. Bu yüzden ızgara sebze yapmadan önce, sebzeleri farklı baharatlarla ve yağla harmanlayabilirsiniz. Bu sayede sebzelerin lezzeti artacak, baharatlarla tadı zenginleşecektir. Ayrıca, kullanılan yağ ve marine ederken kullanılan soslara dikkat etmek gerekiyor. Sızma zeytinyağı ısıya dayanıklı bir yağ değildir, bu yüzden ateş karşısında hızla okside olacaktır. Mangal sırasında sebzelerde ısıya dayanıklı olan ayçiçek yağı, ghee ya da Hindistan cevizi gibi yağlardan yararlanabilirsiniz. Sosların da yüksek ısı karşısında reaksiyonları farklı oluyor. Balzamik sirke gibi kolay yanan soslar yerine, yanmayan sos alternatifleri değerlendirilebilir.

Izgara sebzelerin başına en çok gelen sorunlardan biri yanmak ve yapışmak! Bu durumun önüne geçmek için kullanılacak ızgaranın mutlaka iyi biçimde yağlanması gerekiyor. Sebzeleri ızgarada uzun süre bırakmamak ve kontrollü pişirmek de dikkat edilmesi gereken bir diğer durum.

Sebzelerin ızgara yapılmasına alışkın olsak da son dönemde meyvelerin ızgara yapılması da oldukça popüler! Meyveleri ızgarada pişirmenin püf noktalarından ve uygulayabileceğiniz çeşitli tariflerden de bir başka hafta bahsedelim. 😊

Bir cevap yazın