logo

Beslenme Alışkanlıklarını Değiştirme Yolları

Günlük koşuşturma içinde beslenme konusu geri planda kalabiliyor. Doğru beslenmek bir yana, beslenme hataları ile vücudumuzu yorabiliyoruz. Son 70 yıla baktığımızda beslenme hakkındaki sözlerin ne kadar değiştiğini gözlemlemek mümkün. Küreselleşme ile birlikte beslenme de evrim geçiriyor. Gıda endüstrisinin getirileri, endüstriyel tarım ve daha pek çok modern gelişme; beslenmeye hızla sirayet ediyor ve gelecek beslenme normları konusunda endişe yaratıyor. Karbon ayak izinin artması, suni et, yapay şekerler ve daha pek çok yeni konu gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından kaygı oluşturuyor. Doğru beslenme yöntemleri hakkında bilgi edinerek yemek alışkanlıklarımızı değiştirmek ve hayatımızda fark yaratmak mümkün.

Yemek alışkanlıkları birçok bileşenin olduğu komplike bir yapı aslında. Ne yiyoruz, yemekleri nasıl pişiriyoruz, hangi yemekleri bir arada yemeye bayılıyoruz, yemek yedikten sonra sindirim sistemimize zaman tanıyor muyuz ve daha pek çok soru, beslenme alışkanlıklarımızı şekillendiriyor.

Ünlü şef Jamie Oliver; 2015 senesinde “Food Revolution Day” ismi ile bir hareket başlattı ve çocuklara ve gençlere sağlıklı beslenmenin önemini ve bunu nasıl başaracaklarını anlattı. Bu hareket ile çocukların beslenme konusunda farkındalık kazanmasını hedefleyen Oliver, büyük yankı uyandırdı ve destek buldu. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için en ideal dönem çocukluk yılları. Bu dönemde ambalajlı gıda tuzakları çocuklara doğru anlatılır ve alternatiflerinin özümsenmesi sağlanır ise çocuklar bu bilinçle büyümüş bireylere dönüşebilir.

Yetişkinler, biraz özveri ve sürdürülebilir yöntemler kullanarak beslenme alışkanlıklarını düzeltebilir. İyi bir yeme alışkanlığı için atılabilecek birkaç basit adım var. Sağlıklı beslenmeye geçiş için yapılabileceklere bir göz atalım ve vakit kaybetmeden harekete geçelim!

  1. Su tüketimini artırabilirsin.
  2. Dışarı çıkarken yanına alabileceğin kuru yemiş ya da meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar ile paketli gıdalara ihtiyaç duymazsın. Ambalajlı ürünleri birden bırakmaktansa yerlerine iyi muadiller koyarak, yavaşça bırakabilirsin.
  3. Haftalık menü yapabilirsin. Böylece her gün ne pişirsem diye düşünerek vakit kaybetmez ve ev yemeği yiyebilirsin.
  4. Pratik ve sağlıklı yemek tarifi veren sosyal medya hesaplarını takip edebilir, yemek kitaplarından yararlanabilirsin. Ve tabii ki Mevsimi tarif kartlarından… 😊
  5. Yemeklerden sonra şişkinlik ya da baş ağrısı gibi sıkıntılar yaşıyorsan, yediklerini değerlendirebilir ve kendine iyi gelen yiyecekleri doğru analiz edebilirsin.
  6. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu söylense de ilk öğününü acıkınca yemelisin. Böylelikle bedenine bir önceki öğünü sindirebilmesi için zaman tanımış olursun.
  7. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve kök sebzeleri her gün mutlaka tüketmelisin.
  8. Ekmek yemekten tamamen kaçınmak yerine, tam tahıllı ekmek, karakılçık, siyez, karabuğday gibi sağlıklı ekmek alternatiflerini deneyebilirsin.

Bir cevap yazın