logo

Tarımda Üretici Enflasyonu Yükselişini Sürdürüyor

Sevgili Dostlar,

Üreticilerimiz için hayat şartları giderek zorlaşıyor. Varlarını yoklarını yatırdıkları topraktan, koşullar el verdiğince mahsullerini topluyorlar. Tüm emeklerinin karşılığında, mahsuller ziyan olmasın diye, ederinin altında bir fiyata ürünlerini satmak durumunda bile kalabiliyorlar. Ancak tarladan markete fiyatlar 4’e 5’e katlanıyor ve tüketici tarafına astronomik rakamlar yansıyor. Üretici elinden geldiğince makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor olsa da ne yazık ki tüketici tarafındaki fiyatlar giderek artıyor.  Yerli tarımın ve üretimin devamı ve makul fiyatlar için, çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabiliyor ve destek görüyor olmaları kaçınılmaz bir hale gelmiş durumda. 

Geçtiğimiz günlerde TÜİK’in paylaştığı verilere göre, Tarım-ÜFE’de (tarım ürünleri üretici fiyat endeksi), 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,66 azalış görüldü. Bir önceki yılın Aralık ayına göre %98,84, bir önceki yılın Haziran ayına göre %148,90 ve on iki aylık ortalamalara göre %67,98 oranında ise artış gerçekleşti. ENAG’da açıklanan oran ise bundan bile daha yüksek… 

Enflasyona, ürünlerin tarladan markete gelişindeki süreç, aracılar ve ulaştırma gibi hizmetler asıl sebep olarak gösteriliyor. Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5 katına katlanıyorsa, hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor ve mağdur oluyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz senelerde tarladan markete elmanın 5.6 kat, kuru kayısının 5 kat, karpuzun 4.1 kat, sütün 3.5 kat, domatesin 3.4 kat, salatalığın 3.3 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığının tespit edildiğini bildirdi. Üreticide 67 kuruş olan elmanın, markette 3 lira 76 kuruşa satıldığı gözlemlendi. 

İşte, tüm bu olumsuzluklara bir çözüm getirmek amacıyla çıktığımız yolda, ürünleri Türkiye’nin dört bir yanından, yerli üretim ve iyi tarımı destekleyen üreticilerden temin ettiğimiz, direk üreticiye ulaşıp emeğinin karşılığını vererek ürünlerini tedarik edebildiğimiz için gönül rahatlığıyla çalışmaya devam ediyoruz. 

Biliyoruz ki, “Milli ekonominin temeli tarımdır”. Bu yolda yapılacak çok iş var. Evet, fiyatlar giderek artıyor. Biz de bu durum karşısında çaresiz kalıyor ve zaman zaman bu artışı yansıtmak durumunda kalıyoruz. Ancak her zaman önceliğimiz, çiftçilerimizin ürünlerini aracısız bir şekilde, onların emeğinin karşılığını vererek, en taze şekilde temin edebilmek. Bu şekilde, yerli tarımın ve yerli üretimin devamlılığına katkı sağlamak ve sizlere dalından toprağından taptaze ürünleri ulaştırmak. 

Biz bu duruma, sizlerin de desteğiyle, adım adım bir çözüm olabileceğimize inanıyor ve olup bitenleri tüm şeffaflığıyla sizlerle paylaşmayı bir borç biliyoruz. 

Bir cevap yazın