logo

Her Tarifi Güzelleştiren Joker Meyveler

Meyveler, vitamin ve mineral deposu yiyecekler olarak beslenmenin önemli parçasını oluşturuyor. Ayrıca güçlü birer antioksidan kaynağı oldukları için bağışıklık sistemini koruyorlar. Meyveler, lifli gıdalar arasında yer alıyor. Bu yüzden sindirim dostu olarak görülüyor. Mevsiminde tüketilen her meyve kendine özel bir tat barındırıyor. 

Bazı meyveler var ki meyvelerin kullanım alanları konusunda yeni fikirler sunuyor. Meyvenin kullanıldığı alanlardan biri olan meyveli yemekler, aslında çok eski dönemlerden bu yana geleneksel mutfaklarda yer alıyor. Bunların yanı sıra meyveler, yeşil salatalara hem lezzet hem renk katıyor. Zaman geçtikçe meyveleri daha çok sevdirecek, şaşırtıcı tarifler keşfediliyor.

İşte bu sebeple, bu haftaki yazımızda meyveleri farklı tatlar ile birleştirerek kullanmak isteyenler için hem tatlı hem tuzlu alternatifleriyle lezzet katacak joker meyveleri mercek altına alıyoruz. 

Meyvelerin kullanıldığı yiyecekler denildiğinde ilk akla gelen tatlılar oluyor. Kekler, turtalar ve pudingler meyvelerin yakıştığı tatlı çeşitleri arasında. Bazı hamur işlerinde meyvelerden yapılan marmelatlar kullanılıyor. Mevsim meyvelerini değerlendirmenin güzel bir yolu da reçel yapmak oluyor.

Tatlı-ekşi meyveler birçok kişi tarafından özellikle tercih ediliyor. Bu tatları sevenler için meyveler çok fazla alternatif sunuyor. Limon, vişne gibi meyveler tatlı-ekşi tatlar yaratmak için çok elverişli. Tavuk kanadı, karides ve balık gibi atıştırmalıklara ve yemeklere çok yakışan tatlı-ekşi soslarda ananas, portakal gibi meyvelerin de katkısı oluyor. Balkabağı, tatlı ya da tuzlu her tada dönüşebiliyor. Çorbası, tatlısı, salatası yapılan veya sos olarak kullanılabilen balkabağı, sevilen bir kış meyvesi olarak kabul ediliyor. Kızartması yapılan meyveler olarak muz, elma, ayva ve ananas dilimleri, meyveler için farklı sunumlar denemeyi sağlıyor. 

Yemekleri meyvelerle lezzetlendirmek aslında çok eskiye dayanıyor. Araştırmalar Osmanlı mutfağında meyveli yemeklerin fazlasıyla pişirildiği ve sunulduğunu gösteriyor. O dönemde baharatların çok bilinmemesi, bununla beraber meyvenin bol olması sebebiyle yemeklere tat vermek için meyvelerden faydalanılıyor. Böylelikle, tatlı-ekşi birçok lezzetli tarif ortaya çıkıyor. Erik, ayva gibi meyvelerin bu tadı sağlamak için kullanıldığı biliniyor. Yenidünya, ayva ve elmadan dolma yapılması çok ilginç geliyor, değil mi? Meyveli et yemekleri ve dolmaları aslında çok zengin bir mutfağın perde arkasını gösteriyor.

Birçok yemekte meyve ve protein grubu birleştiğinde farklı tatlara ulaşılıyor. Somon balığında armut sosu kullanılıyor. Portakallı hindi ya da kuru kayısılı köfte yapılabiliyor. Kısacası, meyve kullanılan yemekler, gelenekselden yenilikçiye birçok alternatif lezzet sunuyor.

Yeşil salatalara ve tahıllı salatalara eşlik eden rengarenk ve besleyici meyveler görmek de mümkün. Meyveli salatalar için ekşi elma, üzüm, çilek, avokado, nar, şeftali, armut ve kivi en çok kullanılan meyvelerden. Roka salatasına eklenen mevsim meyveleri, yeşil salata üzerinde kırmızı nar taneleri çok leziz, sağlıklı ve doyurucu öğünler yaratıyor. Salatalarda kuru meyveler de sık kullanılıyor. Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik ve kuru üzüm yeşilliklere en çok yakışanlardan. 

Joker meyveler tatlı, tuzlu ve ekşi dönüşümleriyle birçok yiyeceği güzelleştiriyor. Bazı tarifler duyulmamış olabilir ya da ilginç gelebilir. Yine de denemek isteyenler için damak tadına uygun bir çeşidi sofralara taşımak, meyvelerin faydalarından ve lezzetinden yararlanmak için lezzetli bir yol olarak karşımıza çıkıyor. 🙂

Bir cevap yazın