Güneşli günlere, püfür püfür esen havada kurulan yaz sofralarına veda etmeye az kaldı. Kış geldiğinde mis kokulu domatesleri, patlıcanları, tazecik biberleri, yaz meyvelerini çok özleyeceğimiz kesin. Ama onlara böyle veda etmek olmaz. Tüm sene özlemlerini çekip yazı bekleyeceğiz orası ayrı ama o özlemi bir nebze olsun gidermek ve lezzetlerini tüm yıla yaymak da mümkün.
Büyüklerimizden bize miras kalan kurutma yöntemleri, salçalar, reçeller, turşular, sirkeler, salamuralar, erişteler ve daha niceleri… Her birini evde yapmak mümkün. Üstelik el emeğinin lezzetli kıldığı her şey gibi, bu ürünler de ev yapımı olduğu zaman hem daha lezzetli hem de katkısız oluşuyla çok daha sağlıklı. Biraz yorulacağız ancak tüm kış rahat edeceğiz. O yüzden sıvıyoruz kolları, yaşayacağınız en tatlı yorgunluk olacak bu kış hazırlığı!
Öncelikle, besinleri uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak için mutfakta en çok kullanılan saklama yöntemlerinden bahsedelim ve hangi yöntemle hangi ürünleri saklayabileceğimize bir bakalım.
Kurutarak Saklama Yöntemi
Gıdaların güneş altında kurutularak dayanıklı hale getirilmesi, bilinen en eski saklama yöntemi. Geleneksel bir saklama yöntemi olan kurutma, en çok tercih edilen yöntemlerden de biri. Kurutarak saklama yönteminde suyun gıdadan uzaklaştırılması ile mikroorganizmaların ölmesi sağlanıyor. Kurutma işleminin en çok yapıldığı gıdalar kuru incir, kuru üzüm, kuru patlıcan, kuru domates olabiliyor. Kurutma işlemi için güneş ya da farklı tekniklerle ısıtıcı fırınlar kullanılıyor. Kurutulan bu sebzeler, ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabiliyor.
Dondurarak Saklama Yöntemi
Dondurarak saklama işleminin en avantajlı olduğu besinlerden biri kırmızı et, balık, tavuk gibi ürünler. Bu yiyecekler 1-2 gün içinde tüketilmesi gereken besinlerden olduğu için -18 C derin dondurucuda saklamak daha sonra tüketmek için avantaj sağlıyor. Aynı zamanda, kış hazırlıkları için bezelye, barbunya, bamya, enginar, vişne, çilek gibi sebze ve meyveleri de saklamanın yolu dondurmaktan geçiyor. Yalnız dondurucuda gıda saklarken dikkat edilmesi gereken unsurlar da var:
- Dondurucu -18 ile -22 C sıcaklık arasında olmalı.
- Dondurmadan önce yiyecekler hava geçirmeyen ve dondurucuya girebilen kaplarda veya poşetlerde olmalı.
- Yiyeceklerin dondurulduğu tarih ve saklanma sürelerine dikkat edilmeli, mümkünse üzerine yazılmalı.
- Dondurma yöntemiyle saklanan yiyecekler için çözdürme işleminin buzdolabında olması öneriliyor. Fırınların çözdürme programlarının kullanılması da kabul ediliyor. Bununla birlikte, oda sıcaklığında bekletilerek çözdürülmesi doğru bulunmuyor.
- Çözdürülmüş yiyeceklerin tekrar dondurulması asla önerilmiyor.
Gıdaları Konserve Yaparak Saklamak
Yiyeceklerin konserve yoluyla saklanması da yiyeceğin ömrünü uzatıyor. Konserve işlemi, oksijeni hava geçirmez ve bakterilerin gelişmediği asidik, şekerli veya tuzlu bir ortamda yiyecekleri koruyor. Bu yüzden bu işlemin doğru yapılması çok önemli. Konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
- Konserve yapılacak besin kaliteli ve hijyenik olmalı.
- Konserve için uygun kavanozlar tercih edilmeli, hava almayan sızdırmaz kapak kullanmak önemli.
- Kavanozlar ve kapakları, kullanılmadan önce kaynayan suya girmeli.
- Tarife uygun hazırlanmış gıdalar kavanoza doldurulduğunda biraz boşluk bırakarak sızdırmaz kapak ile kapatılmalı.
- Kavanozlar rutubet olmayan, ışık almayan raflarda saklanmalı. Açıldıktan sonra buzdolabına konmalı.
En çok konserve yapılan besinler domates, domates-biber karışımları, bamya, patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, barbunya, reçeller, çeşitli meyve marmelatları oluyor. Yaz domatesi ve biberi ile yapılan bir menemeni, kışın yiyebiliyor olmanın keyfi bir başka; değil mi? 🙂
Sağlıklı beslenebilmek, gıda alışverişinde ekonomik davranabilmek ve mevsimine özel sebze meyveleri özledikçe yiyebilmek, bu besinleri doğru saklama yönteminden geçiyor.
Bir cevap yazın