logo

Tropikal Meyvelerin Gözdesi: Ejder Meyvesi (Pitaya)

Geçtiğimiz haftalarda, tüm ekip yeni hasat ürünleri konuşmak ve tadım yapmak üzere bir araya geldiğimiz bir günde, ejder meyvesinden konu açıldı. Operasyon ekibimiz, Türkiye’de çok aranan, merak konusu olan ve çok rağbet gören bir ürün olduğundan bahsetti. Birçok farklı üreticinin bize ulaşıp ellerinde yerli üretim ejder meyvesi olduğunu ve kutularımızda yer alabilmesi adına görüşmek istediklerini bildirdiklerini de ilave etti. 

Birkaç hafta süren değerlendirmelerimiz sonrasında bu hafta bir deneme yapmaya karar verdik ve Meyve Kutumuza ejder meyvesini ekledik. Seçenekli ürünler arasına da koyduk ki farklı kutularda da içerik değiştirerek ejder meyvesi eklemek isteyenler mahrum kalmasın. 😌 Evet, bu şekilde Mevsimi ailesi olarak tropikal meyvelerin en sevilenlerinden biri olan ejder meyvesine merhaba demiş olduk. 

Şimdi gelelim bu ejder meyvesi kimdir, nedir, nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir. 

Kendilerini Pitaya, Pitahaya, Dragon Fruit, Kaktüs Meyvesi veya Çilek Armudu olarak da duymuş olabilirsiniz. 100 yılı aşkın bir süredir Vietnam başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen bir meyvedir. Başlıca Kamboçya, Tayland, Kolombiya, Ekvator ve İsrail’de üretimi yapılmaktadır. Ejder meyvesi kaktüs türlerinden olan tropikal bir meyvedir. Antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olduğu için tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ekşi ve ferahlatıcı bir tadı vardır.

Ejder meyvesini tüketmek için bir bıçağa ihtiyacınız vardır. Bıçak ile ortasından kesildikten sonra etli kısmı yani yenilecek kısmı dışarı çıkarılır. Etli kısmını çiğ şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesi özellikle soğukken çok lezzetlidir. Dilerseniz bu etli kısmın suyunu çıkartarak da tüketebilirsiniz. Bu meyveyi yerken kabuğu ile tüketmeyiniz. Kabuğu yenmez ve acı bir tadı vardır. 

Ejder meyvesini salatalarınıza, tatlılarınıza, yemeklerinize ve kokteyllerinize ilave edebilirsiniz. Dekoratif görüntüsü, garnitür olarak kullandığınız yerlere renk katacaktır. Arzu ederseniz, farklı meyvelerle bir araya getirerek smoothie yapımında kullanabilirsiniz. Smoothie yapmak için ejder meyvesinin beyaz kısmını küçük küçük doğrayın. Doğradığınız meyveyi blender’a ekleyin. Üzerine farklı meyvelerden ve lezzetini arttırmak için yoğurt ve süt ilave edin. Benzer şekilde, bowl ve sorbe yapımında da kullanabilirsiniz. Bunun dışında, ejder meyvesini blender’dan geçirip püre haline getirerek meyve salatası yapımında kullanabilirsiniz. Ejder meyvesine en çok yakışan meyveler, çilek, muz, böğürtlen ve kividir. 

Ejder meyvesini aldığınızda eğer çok sertse, henüz olgunlaşmamış demektir. Bu yüzden 2-3 gün bekletilmelidir. Üzerinde kahverengi noktalar, koyu lekeler varsa ya da dalları kuruysa bu durum olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaştığında tüketilebilir. 

Pitayanın içerdiği besin ve mineraller itibariyle gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirme ve yüksek tansiyonu önleme gibi özellikleri vardır. Ayrıca, içeriğinde bulunan yüksek kalsiyum değeri sayesinde kemikleri güçlendirir ve kemik gelişimine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kilo vermeye destek olur. Kalorisi de son derecede düşük bir meyve olarak bilinir. Kan şekerini dengelediği için diyabet hastalarına önerilen besinlerden biridir. Vücudun nem dengesini kontrol altında tutar. Böylelikle, cildin sağlıklı, parlak ve genç görünmesine yardımcı olur.

Sağlık için oldukça faydası olan bu mucizevi meyveyi, sizler için Alanya‘daki yerli üreticimizden taptaze olarak temin edip kutularımıza koyacağız. Deneyen dostlarımızın kıymetli görüşlerini heyecanla bekliyoruz. 🥰

Bir cevap yazın