logo

Karnabaharın 10 Muhteşem Faydası

Kışın yaklaşmasıyla birlikte soğuk ve karanlık günler başlıyor. Vücut da kendini korumaya almak için metabolizmayı yavaşlatıyor, yağlanmaya çalışıyor. Bu doğal süreç, beslenmesine dikkat etmeyenlerde kilo alımına sebep oluyor. İşte bu noktada karnabahar, bir kahraman gibi sahneye çıkıyor. 😊 Kilo kontrolü için kışın en ideal sebzeleri arasında yer alıyor ve 10 muhteşem faydası bulunuyor! Karnabahar lezzet olarak çok gözde bir sebze olmasa da faydaları için her yaş grubundan insanın beslenmesinde yer alması gerekiyor. 

Karnabaharın faydaları, bilmeyenleri şaşırtıyor. Bilenler ise karnabahardan faydalanmak için kışın gelmesini bekliyor. Mevsiminde yenen her sebzenin çok faydalı olduğunu biliyoruz. Kimi sebze lifli yapısı ile öne çıkarken kimisi hastalıklara iyi geldiği için tercih ediliyor. Karnabahar da diğer sebzeler gibi yemek ve salata olarak hazırlanıyor. Ancak bunun yanı sıra, karnabaharın faydalarından en verimli şekilde yararlanmak için suyu ve yaprakları da değerlendirilmeli. İşte karnabaharın etkileyici faydaları:

  1. Karnabaharda doğal olarak biotin bulunuyor. Hem de sebzeler arasındaki en yüksek oranda. Bu sebeple de karnabahar, kan hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlıyor, sinir hücrelerine bakım yapıyor.
  2. Kanser ile savaş denildiğinde akla gelen sebzelerin arasında karnabahar da ilk sıralarda yer alıyor. Karnabaharda bulunan indol-3-karbinol ve sülforafan anti-kanser maddeler arasında bulunuyor.
  3. Bağırsak, böbrek ve karaciğere dost olan karnabahar, bu üç organın çalışmasına katkı sağlıyor. Bu sayede toksinler vücuttan kolaylıkla atılıyor.
  4. Karnabahar et ile birlikte tüketildiğinde, özellikle et mangalda pişmiş ise, bunun vücutta yaratabileceği zararların önüne geçiyor.
  5. Antibakteriyel özelliği olan karnabahar, idrar yolları enfeksiyonuna da iyi geliyor.
  6. Demir açısından zengin olan karnabahar, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlarda toparlayıcı etki sağlıyor.
  7. Karnabahar; K ve C vitaminleri açısından çok zengin bir kaynaktır. Bu sayede, iltihaplanmayı önleyici de bir etki sunuyor.
  8. Karnabahar, mide rahatsızlıklarına ve özellikle ülsere karşı etkili oluyor.
  9. Yüksek oranda selenyum içeren karnabahar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor.
  10. Karnabaharın antioksidan oranı da oldukça yüksek. Bu sayede yaşlanmayı geciktiriyor, hücre onarımına katkı sağlıyor.  

Karnabaharı kullanırken yapraklarını da değerlendirmek gerekiyor. Karnabahar yaprakları çok sayıda antioksidan, tansiyon düşürücü ve kanser üzerinde etkili olan maddeler barındırıyor. Yemek veya çorba yaparken yapraklarını içine ilave edebilir, suyunu hazırlarken yapraklarından da faydalanabilirsiniz. Karnabahar yapraklarını kısa bir süre haşlayarak sarma yapmak için kullanabilirsiniz. İnce doğradığınız yaprakları, soğan ve domates ile soteleyerek kavurmasını hazırlayabilirsiniz.

Karnabaharın vitaminlerinden daha çok faydalanmak için buharda pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz. Buharda pişen karnabahara zeytinyağlı ve ekşili sos çok yakışıyor. Mücverini ve fırında kremalı karnabaharı da unutmamak lazım. Öğünlerinize dahil etmeniz oldukça kolay olan bu harika sebze ile farklı tarifler deneyerek faydasını bol bol almanızı dileriz. 😍

Bir cevap yazın