Limon; faydaları ve kullanım alanları ile en verimli meyveler arasında yer alıyor. Her ne kadar hak ettiği değeri göremese de limon tüm şifasını insanlara cömertçe sunmaya devam ediyor. Türk mutfağında limon kullanımı genel olarak salata ile sınırlı kalıyor. Son dönemde limonun farklı kullanım alanları öne çıkmaya başladı. İnsanların sürdürülebilir ve temiz içerikli ürünlere yönelmeleri ve evde yapılabilen doğal tarifler sayesinde limona olan ilgi artıyor. Limon sadece çaya ya da salataya kullanılarak harcanıyor. Limonun faydaları genel olarak şifayı kapınca akla geliyor ancak hastalanmadan da limon kullanmak oldukça faydalı. Limon hakkında ilginç bilgiler ve limondan nasıl daha fazla yararlanabileceğini öğrenmek istiyorsan yazımız tam sana göre!
Ülkemizde Limon
Ilıman ve sıcak bölgeleri seven limon, Türkiye’de birçok farklı yerde yetişiyor. Hassas bir ağacı olan limon, soğuğa dayanıklı değil. Peki Türkiye’de limon nerede yetişir? Bir turunçgil olan limon, diğer turunçgiller gibi büyük oranda Çukurova’da yetişiyor. Ancak Mersin, limon yetiştiriciliğinde birinciliği bırakmıyor. Ege ve Akdeniz bölgelerinde de birçok yerde limon yetiştiriliyor. Limonun anavatanı aslen Hindistan. Fakat limonun pek çok çeşidi var. Himalayalarda yetişen limon ile Akdeniz havzasında yetişen limon bir olmuyor. Limon çeşitleri neler,listeleyelim.
- Enterdonat Limon
Erkenci limon türü olarak bilinen enterdonat, Doğu Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Dünyada enterdonat üretiminde Türkiye birinci sırada yer alıyor. Bu cins limon boyut olarak büyük oluyor. Aynı zamanda uzun olan limonun kabuğu ağırlıklı olarak yeşilimsi renkte ve parlak oluyor. Az çekirdekli limon olarak da bilinen enterdonat, hızlı biçimde tüketilmeye uygun bir tür.
- Kara Limon
Kara limon, Türkiye’de en çok yetiştirilen limon çeşitleri arasında yer alıyor. Anavatanı İtalya olan kara limon, “İtalyan memeli” ismi ile de tanınıyor. Doğu ve Batı Akdeniz’de yetişen kara limon, “Demre dikensiz” olarak da anılıyor. Oldukça verimli bir cins olan Demre dikeni, lezzeti ile de beğeni topluyor.
- Kıbrıs Limonu
Kıbrıs limonu adını geldiği yerden alıyor. Sarı renkli bu limon, alışılmış limon memesine sahip değil. Kaliteli bir limon cinsi olan Kıbrıs limonunun ağaçları oldukça verimli. Depolamaya çok uygun olmayan bu limon özellikle Alanya’da yetişiyor.
- Kütdiken Limonu
En eski limon çeşitleri arasında bulunan kütdiken limonu, depolamaya uygun bir cins olması ile çok tercih ediliyor. Meyve kalitesi son derece yüksek. Asitli, çekirdekli ve sulu olan kütdiken limonu, düzgün ve parlak kabuğu ile dikkatleri üzerine çekiyor.
- Lamas Limonu
Her yerde yetişmeyen lamas limonu, Mersin’de görülüyor. Türkiye’de yetişen en kaliteli limon çeşidi hangisi sorusunun yanıtı, lamas. Lezzetli ve sulu olan lamas, orta büyüklükte bulunuyor.
- Mayer Limonu
Portakala benzeyen tadı ile bilinen mayer limonu, ufak ölçüleri ile dikkat çekiyor. Balkonda yetiştirmeye uygun olan mayer limonu, saksıda kolaylıkla büyütülebiliyor. Soğuk karşısında dirençli olan bu limon, bir yanda da bol güneş seviyor.
- Misket Limonu
Yeşil limon olarak da tanınan misket limonu, aromatik tadı ile en çok tercih edilen limon çeşitleri arasında. İçeceklerde özellikle tercih edilen yeşil limon, tatlıların da vazgeçilmezi oluyor. Misket limonu faydaları ile de son dönemde oldukça ilgi görüyor. Misket limonu neye iyi gelir sorusu oldukça merak ediliyor. Limon çeşitleri arasından sıyrılan misket limonunu mercek altına alalım.
Misket Limonu Nedir?
Limon ile lime arasında ne fark var sorusu bazen akılları meşgul edebiliyor. Her ne kadar limon çeşidi olarak bilinse de misket limonu yani lime, farklı özellikler barındırıyor. Limon ile misket limonu arasındaki fark görünüşlerinin çok ötesinde. Her ikisinin ortak noktası, vitamin deposu olmaları. Düşük bir pH’ta olan misket limonu, asit oranı ile öne çıkıyor. Misket limonu karbonhidrat açısından limona göre daha zenginken, protein açısından da daha fakir. Acı bir tadı olan misket limonu, normal limona göre daha az şeker barındırıyor. A vitamini açısından zengin olan misket limonu, ince kabuklu bir forma sahip. Lime, metabolizma üzerinde güçlü bir etkiye sahip. Günde bir adet lime tüketerek, günlük C vitamini ihtiyacının ¼’ünü karşılamak mümkün. Antioksidan ve sitrik asit açısından oldukça zengin olan lime, hastalıkları önlemede en büyük destekçilerden biri. Çekirdeksiz bir tür olan lime, yeşil rengi ile hemen kendini belli ediyor.
Limonun Faydaları
Limon sağlık için oldukça faydalı. Düzenli limon tüketerek cilt ve saç sağlığı adına bir rutin oluşturmak mümkün. Her gıdada olduğu gibi limonun da fazla tüketimi tavsiye edilmiyor. Limonun faydaları neler,bakalım…
- Tansiyonun yükselmesi halinde ilk başvurulanlar arasında limon yer alıyor. Tansiyonu dengeleyen limon, yüksek tansiyon ile mücadelede etkili bir meyve.
- Yüksek C vitamini barındırıyor olması, bağışıklığa destek oluyor.
- Romatizma ve ürik asit yüksekliği gibi rahatsızlıklarda vücuda destek oluyor.
- Antienflamatuar olan limon aynı zamanda antioksidan özellikleri ile enfeksiyonlarla mücadelede etkili.
- Limon ödem sökücüdür.
- Böbrek taşı oluşmasını engelleyebilme özelliği bulunuyor.
- Limon kokusunun dinlendirici ve sakinleştirici kokusu, aromaterapide onu öne çıkarıyor.
Limonlu Su İçmek İçin 5 Sebep
Limon tüketmek için çay içmeyi ya da salata yemeği beklemeye gerek yok. Limonun faydalarından yararlanmanın en güzel yollarından birisi limonlu su içmek! Her sabah kalktığında limonlu ılık bir su tüketerek güne başlayabilirsin. Limonlu su içmenin ne faydası var diye merak ediyorsan işte yanıtları.
- Limon Suyu Bağışıklığı Destekler
Limon suyunu sadece hasta olduğunda değil hasta olmadan da tüketmelisin. Bağışıklığı destekleyen limon suyu ile hastalığa yakalanma riskin azalıyor.
- Limon Suyu Kan Şekerini Dengeler
Kan şekerini destekleyen limon suyu, tansiyonun düşmesine de yardımcı olur.
- Limon Suyu Tüketmek Bağırsak Sağlığına Yararlıdır
Metabolizmayı hızlandıran limon suyu, kabızlığın önüne geçilmesini destekler.
- Limon Suyu Kilo Kontrolünü Kolaylaştırır
Asit oranı yüksek olan limon suyu, toksinlerin atılmasına katkı sağlar. Lifli bir yapısı olan limon, açlık hissini geciktirir. Alkali gıdalar genel olarak yağ yakımını hızlandırıyor.
- Limon Suyu Kemik Sağlığını Korur
Limondaki C vitamini, kalsiyum emilimini kolaylaştırır. Bu sayede daha iyi emilen kalsiyum, hem yetişkinler hem de çocuklar için kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar.
Limonu Değerlendirin!
Limon sağlık açısından oldukça faydalı ama bunun yanı sıra saçlar, tırnaklar ve cilt için de yararları oldukça fazla. Limonu birçok farklı şekilde değerlendirmek mümkün. Limon sade suyundan ibaret değil! Limon kabuğunun şaşırtıcı faydaları var. İşte limonu değerlendirme yolları:
- Limon kabuğu pek çok farklı biçimde kullanılabiliyor. Öncelikli olarak limonu buzlukta dondurabilir, her zerresinden yararlanmayı kolaylaştırabilirsin. Böylece limon kabuğundaki pektin ve biyoaktif bileşenlerden maksimum oranda faydalanabilirsin.
- Limon kabuğu temizlik için de oldukça sık tercih ediliyor. Suyunu kullandığın limonun kabuklarını bulaşık makinesine koyarak, fresh bir koku elde edebilirsin.
- Kullandığın limonların kabuklarını temiz bir suyun içinde biriktirebilir, bu karışıma sirke ilave ederek temizleyici elde edebilirsin. Limon özellikle parlaklık sağlaması açısından armatür temizliğinde oldukça etkili.
- Limon kabukları harika bir kireç çözücü! Çaydanlık ve benzeri yerlerde oluşmuş kireç lekeleri için limon kabuğundan yararlanabilirsin.
- Yağ lekelerinden kurtulmak için de limon iyi bir alternatif. Limon kabuğu ve tuz bir araya geldiğinde etkili bir yağ temizleyicisi oluyor.
- Kötü kokuları gidermek ve ferahlık hissi için limon kullanabilirsin. Çöp kutusunun kötü kokusunu limon ile giderebilir, evin ferah kokmasını istediğinde limondan yararlanabilirsin.
- Donmuş limon kabukları ile içeceklere hoş ve ferah bir aroma verebilirsin.
- Baharat çeşnisinde limon kabuklarına yer verebilir, kek ve kurabiye tariflerinde limon kabuğunun hoş aromasından faydalanabilirsin.
- Limon peeling için de çok tercih ediliyor. Limonu karbonat ya da tuzla karıştırabilir, peeling yapmak için kullanabilirsin. Asit oranı yüksek olduğu için ciltte kullanım sırasında dikkatli olmalısın.
Bir cevap yazın