Kök sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, minör sebzeler, yaprakları yenen sebzeler ve daha niceleri…Mevsiminde yenen her sebze, besin değerleri ile insanı güçlü kılıyor. Bağışıklık düştüğünde hem vücut hastalıklara daha açık hale geliyor hem de iyileşmek güçleşiyor. İmdada bağışıklığı güçlendiren besinler yetişiyor.
Kışın kapalı alanlara ve soğuk havaya maruz kaldığımız için vücudu güçlü tutmak şart! Vücut direncini arttırmanın yolları arasında ise en kolayı sağlıklı ve dengeli beslenmek. İşte kış sebzeleri ve hastalıktan korunma yolları!
Sebzelerin her biri doğanın bize sunduğu hediyeler. Doğru değerlendirdikten sonra hiçbir sebze mutfakta ziyan olmaz. Mesela kışın bolca bulabileceğin brokoli, mutfakta en çok haksızlığa uğrayan sebzeler arasında yer alıyor. Genelde sadece çiçekleri değerlendirilen brokolinin sap kısımlarındaki yüksek vitamin ve minerallerinden mahrum kalınıyor.
Öncelikle sebzeleri ve meyveleri renklerine ayıralım ve kısaca etkilerinden bahsedelim. Çocuklara sebze ve meyve yedirmek konusunda zorlananlar bir de bu açıdan anlatabilir. 😊
Kapya biber, nar, domates ve elma gibi kırmızı renkli sebze ve meyveler kabin en büyük koruyucuları. Ananas, muz, mısır ve kereviz gibi sarı renkli gıdalar iyileşmeyi kolaylaştırıyor. Kereviz sapı, brüksel lahanası, brokoli ve avokado gibi yeşil renkli besinler bağışıklığı destekliyor. Bal kabağı, mandalina ve havuç gibi turuncu renkliler özellikle göz sağlığını olumlu etkiliyor. Beyni güçlendirenler ise mor renkli sebzeler; mor lahana, tatlı patates, mor havuç, soğan, turp ve yaban mersini.
Ekim ayı ile yamru yumru kök sebzeleri tezgahlarda yerlerini almaya başlıyor. Yerin altında gelişen kök sebzeler, topraktaki bütün vitamin ve mineralleri bünyelerinde depoluyor. Bu yüzden besin değerleri açısından son derece zenginler. Kök sebzelerin bir kısmı nişastalı sebzeler kategorisine de giriyor. Yaban havuçları, tatlı patates, patates ve zencefil nişastalı kök sebzelerin başlıcaları. Nişastalı kök sebzelerin özellikleri arasında içerdikleri yüksek karbonhidrat öne çıkıyor. Bu sebzelerde doğal olarak yer alan karbonhidrat, lif ve vitaminler beyin gelişimini ve sindirim sistemini destekliyor. Kök sebzelerin gluten içermiyor olmaları, karbonhidrat alımını bitkisel yoldan karşılamak isteyenler tarafından da tercih ediliyor.
Kış sebzeleri içinde patates, tatlı patates, pancar, sarımsak, zencefil, kereviz ve soğan kök sebzeler olarak öne çıkıyor. Alabaş, yer elması, turp, yabani havuç, rezene ve şalgam da kök sebzeler arasında yer alıyor.
Fırında kök sebzeler pişirerek, kök sebzelerden salata çeşitleri hazırlayarak ve çorbalarını yaparak kök sebzelerin hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz. Ancak unutulmamalı ki güçlü bir bağışıklık için önemli olan hangi sebzeyi yediğinden ziyade mevsiminde olan sebzeleri tüketmek. 😍
Bir cevap yazın