Geçtiğimiz hafta çorbanın tarihinden ve Türk mutfağındaki çorbalardan bahsettik. Bu hafta ise, evde kendi çorbamızı yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden ve dünyanın en meşhur çorbalarından bahsedeceğiz. 😊
İşte, lezzetli çorba yapmanın püf noktaları ve asla yapılmaması gerekenler:
- Sebze ya da et sularının hazırlanmasını son dakikaya bırakmayın. Hazırlanması zahmetli olan ve uzun süren et sularını önceden hazırlayarak buzlukta saklayabilirsiniz.
- Tahta kaşık harici bir kaşık kullanmak çorbanın lezzetini doğrudan ve olumsuz olarak etkiliyor. Çorba pişirmek için ideal malzemeler; çelik tencere ve tahta kaşık!
- Çorba yaparken her aşamasında tadına bakmak önemli. Tat kontrolü yapılmayan çorbalar; fazla acı, tuzlu ya da tuzsuz olabiliyor.
- Çorba pişirirken acele etmek lezzetini azaltıyor. Çorbayı kısık ateşte ve yavaş yavaş pişirmek gerekiyor.
- Terbiyeli çorbalarda parça parça görüntünün önüne geçmek için hazırlanan karışım, kaynayan çorba ile biraz ılıklaştırılmalı ve yavaşça tencereye eklenmeli.
‘Evde ne pişirsem?’, diye düşünürken ilham olması adına dünyanın en sevilen 5 çorbasını da sizler için derledik.
Zurek
Geleneksel bir un çorbası olan zurek, Polonya mutfağının en sevilenlerinden. Zurekin ana malzemesi ise, fermente çavdar unu.
Harira
Fas mutfağına özgü olan harira, Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bol malzemeli ve baharatlı olan bu çorbada, et ve sebze birlikte kullanılıyor.
Pho Bo
Asya mutfağı sevenlerin müdavimi olacağı Pho Bo, Vietnam’dan dünyaya yayılan lezzetlerden biri. Bu çorbayı 3 kelime ile özetlemek gerekirse; et, erişte ve bol yeşillik deriz. Pho Bo; anason, tarçın, zencefil, kişniş, misket limonu, jalapeno biberi ve farklı soslarla lezzetlendiriliyor.
Chowder
Aslen mide çorbası olan chowder, New England’dan çıkan bir çorba. Chowder genellikle morina balığı ya da istiridye gibi deniz ürünlerinden yapılıyor olsa da kırmızı et ile de hazırlanabiliyor.
Ramen
Japon mutfağının lezzetli ve besleyici çorbalarından olan Ramen, makarnalı çorbalara en güzel örnek. Ramen aslen Çin mutfağına ait bir çorba ancak ismini, içinde kullanılan Japonların özel makarnasından alıyor.
Dahası da var tabii. Kırmızı rengini pancardan alan Borscht (Ukrayna), aslen bir balık güveci olan Bouillabaisse (Fransa), soğuk çorbaların yıldızı Gazpacho (İspanya), etsiz sebze türlüsünü andıran Minestrone (İtalya)…
Mutfağında bu kadar çok çorba çeşidi olan bir ülke olmamıza rağmen, günlük yapılan çorbalarda aynı çeşitliliği yakalayamıyoruz. Halbuki tavuk suyuna sebzeleri attıktan sonra son aşamada karamelize soğan ya da çıtır mantılar ilave edilebilir. Çorbaya eklenebilecek bakliyat ve makarna çeşitleri ile çorbalar oldukça doyurucu hale gelebilir. Baharatlarla çorbanın lezzetine lezzet eklemek de bizim elimizde! Damak tadımıza uyan harika çorbalar hazırlamak çok kolay, tek gereken bir tutam yaratıcılık… 😊
Bir cevap yazın