Bazı durumlar vardır başkasının başına geldiğini duyduğunda “yok artık!” dersin. İşte, kimi zaman yorgun argın işten döndüğün ya da tatilden geldiğinde evde yiyecek bir şey ya da yemek yapabilecek bir şey bulamadığın an başkasının senin için “yok artık” dediği an olur. Pratik yemek tarifi bulayım, teferruata gerek yok dersin ama onu bile yapacak malzemen olmayabilir. İnternetten alaminüt yemek alternatiflerine bakarsın bir umut. Nihayetinde fark edersin ki hızlı yapılacak yemekler listesindeki çeşitlerde bile şu an senin evindekilerden çok malzeme vardır! İşte bu noktada sana destek olmak için buradayız 🙂 Sana her evde olan malzemeler ile az malzemeli yemekler için alternatifler sunmaya hazırız! İşte evde hiçbir şey yokken bile yapılabilecek yemekler ya da en az malzemeyle yapılacak yemek seçenekleri…
Başıma Gelmez Deme!
Günlük hayatın koşuşturması sırasında yemek yemeyi unutan, yemek yapmaya üşenen ya da yemek yapmaya fırsat bulamayan çok kişi var. Tabii beslenme işine hak ettiği değeri vererek, hangi şart ve koşulda olsun elinin altında mutlaka yiyecek bir şeyler bulunduranlar da yok değil. Ama durum ve kişiler değişse de zaman zaman bazı sahneler kaçınılmaz oluyor. Evde basit bir soslu makarna bile yapacak malzeme olmadığını anladığın an da o sahnelerden biri işte 🙂 İnsan neden bu duruma düşer sorusunun aslında çok makul birkaç cevabı var. Bu durumda kalmış bir insan; uzun bir tatilden dönmüş olabilir, spontane bir programla uzaklardaki köy evinde biraz kafa dinleyeyim demiş olabilir, şehir dışında bir toplantıya gitmiştir ya da evdekilere güveniyordur nasıl olsa yiyecek bir şeyler vardır diye… Bu örnekleri çoğaltmak mümkün! Sonuç olarak evde hiçbir şey yoktur ve buna rağmen yapılacak bir şeyler olmalıdır. Az malzeme ile yapılabilecek yemekler arıyorsan, listemize göz atabilirsin.
1. Makarnalı Yeşil Mercimek yemeği
Türk mutfağında sevilerek tüketilen makarna ve yeşil mercimek genelde erzak dolaplarında olur. Bu ikili sık sık bir araya gelmese de zorlu durumlarda kurtarıcı ve besleyici bir alternatif. Kolaylıkla hazırlanan bu yemeğin gerekli malzemeleri:
- Yeşil mercimek
- Makarna
- Su
Makarnalı Yeşil Mercimek Yemeğinin Hazırlanışı
Yeterli miktarda suyu tencereye ilave ettikten sonra kaynayan suyun içine yeşil mercimekleri koyabilirsin. Mercimeklerin ortalama 15 dakika boyunca haşlanması gerekiyor. Mercimekler fazla yumuşamadan ocaktan almalısın, çünkü daha makarna ile pişecek. İşte sana bir pişirme tüyosu! Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı sirke ilave edebilirsin bu sayede mercimekler pişme sırasında patlayıp dağılmayacak. Diri bıraktığın haşlanmış mercimekleri ve makarnayı, yine kaynayan bir suyun içine ekle ve tuzu unutma. Artık makarnalı mercimekleri afiyetle yiyebilirsin 🙂 Evde olması halinde salça ve soğan kavurarak yemeği lezzetlendirmek mümkün.
2. Ekmek Kavurma
Acıkıldığında ekmek çoğu zaman kurtarıcı oluyor. Evlerde taze ya da bayat olarak ekmek bulmak mümkün. Eğer ekmek arasına koyacak bir peynir ya da üzerine sürülecek herhangi bir şey yoksa, ekmek kavurması yapabilirsin. Pek havalı bir isme sahip olmayan bu yemek, oldukça doyurucu. Ekmek kavurması için gerekli malzemeler:
- Ekmek
- Yağ
- Su
Bayat ekmek kavurmasını yapmak için öncelikle ekmeklerin dilimlenmesi gerekiyor. Dilimlediğin ekmekleri lokmalık parçalara haline getirip kenara alıyorsun. Bu sırada tencereye koyduğun yağı biraz kızdır ve bu yağa ekmekleri ekle. Ekmekleri kavurma süresi önemli; çok kavurursan iyice kıtır olabilir. Tercihine göre rengi dönene kadar kavurabilirsin. Bu aşamada ekmeklerin üzerine bir bardak soğuk suyu ekle ve ekmekler suyunu çekene kadar pişir. Eğer evde yoğurt ve kırmızı toz biber varsa bu yemeği bir basamak ileriye taşıyabilirsin. Kavrulmuş ekmeklerin üzerine çırpılmış yoğurt ilave edebilir, üzerine de yağ ve toz kırmızı biber ile hazırladığın karşımı “cos” diye gezdirebilirsin 🙂 Yemek bu haliyle sadece zor durumlarda değil her zaman tercih edilebilir bir hal alıyor.
3. Girit Kurabiyesi
Üçüncü sırada bir yemeğe değil kurabiyeye yer vermek istedik çünkü bu kurabiye 3 malzeme ile şahane oluyor. Evde malzeme olmadığında canımız her zaman yemek istemiyor kimi zaman tatlı krizleri de zamansız bir şekilde ortaya çıkabiliyor. İşte bu zamanlarda kurtarıcı olabilecek bir kurabiye. Girit kurabiyesi için gerekli malzemeler:
- Un
- Yağ
- Pudra şekeri
İlk adımda un ve yağı karıştırıyorsun. Yoğurma sırasında malzemelerin homojen bir kıvama gelmesi önemli, daha fazla yoğurmaya gerek yok. Bu esnada un gerekebilir, hamurun kıvamına göre ilave edebilirsin. Burada amaç yumuşak bir hamur elde etmek bu yüzden çok da fazla un ekleme. Hazır olan hamurun, streç film ile üstünü örterek buzdolabında 20 dakika boyunca dinlenmeye bırak. Eğer vaktin yoksa, dinlendirmeden de yapmak mümkün. Sürenin sonunda dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyorsun ve bu parçaları pişirme kağıdı serili fırın tepsisi üzerine diziyorsun. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişen kurabiyelerin piştiğini anlamak için alt kısımlarının renginin dönmesi yeterli. Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcağı geçtikten sonra pudra şekeri serpebilir, sonrasında çay ya da kahve ile yiyebilirsin.
4. Humus
Arapça “hummus” yani nohut kelimesinden gelen humus daha çok Orta Doğu’da tüketiliyor. Türkiye’de de özellikle Hatay ve Mersin’de yapılan humus, az malzeme ile çok lezzet sunuyor. Humus lezzetinin yanında faydaları ile de sofralarda yerini alıyor. Bitkisel bir protein olan nohut, humusun olmazsa olmaz malzemesi. Vitamin ve mineral değerleri çok yüksek olan humus için gerekli malzemeler:
- Nohut
- Zeytinyağı
- Su
İstediğin miktarda nohutu tencereye koyuyor ve üzerine nohutları geçecek kadar su ilave ediyorsun. Nohutlar yumuşadığında aslında humus hemen hemen hazır demek. Çünkü artık tek yapman gereken nohutları; tuz, kimyon ve zeytinyağı ile blender’a almak. Yumuşayan nohutlar kısa sürede krema kıvamına geliyor. Humusa hak ettiği değeri vermek için bu sırada küçük bir sos tenceresine zeytinyağı ve toz biberi kullanarak hızlı bir sos hazırlayabilirsin. Sonra da kızgın yağı humusun üstünde gezdirip afiyetle yiyebilirsin. Evde biraz tahin ve sarımsak bulabilirsen, tahinin lezzetini bir üst basamağa taşıyabilirsin.
5. Makarna
Her erzak dolabının olmazsa olmazı, kurtarıcı yemek dendiğinde akla gelen ilk isim:) Tabii ki makarnadan bahsediyoruz. Makarna güzel bir sosla yıldız olabilirken, yoğurt ya da peynir ilavesi ile de besleyici ve pratik bir öğün haline gelebiliyor. Evdeki malzemeye göre tarifler gibi bir arayışın varsa makarnadan faydalanman olası. Makarna yemek için aslında sos ya da farklı herhangi bir yancıya ihtiyaç yok. Sade hali ile de sevilerek tüketilen makarna, evdeki birkaç malzeme ile daha da cazip hale geliyor. Makarna için domatesli ya da kremalı soslar hazırlayabilirsin. Bunların içine soğan ya da sarımsak ilave ederek lezzeti katlamak mümkün!
Mutfak söz konusu olduğunda, umulmadık zamanlarda beklenmedik durumlarla karşılaşılabiliyor. Böyle durumlarda önemli olan yaratıcı olmak galiba 🙂 Her şeyin bu kadar erişilebilir olduğu bir dönemde kimi anlar vardır ki hiçbir şeye ulaşmak mümkün olmaz. İşte böyle durumlarda birkaç basit malzeme ve tarif koşar yardıma.
Sizde haftalık pazar alışverişinizi Mevsimi ile yapın en iyi tarım ürünleri kapınıza kadar ücretsiz gelsin!
Bir cevap yazın