logo

Neyi Nerede Nasıl Saklamalı?

Evdeki depolama alanları çoğu zaman yeterli gelmiyor. Bu sebeple de depolama için alternatif çözümler daima ilgi görüyor. Yeterli depolama alanı için doğru metotları bulmak önemli. Her evin kendi düzeni ve her kişinin de kendi yöntemleri bulunuyor. Bir şeyin zararının görülmemesi, yapılanın doğru olduğu yanılsamasını yaratabiliyor. Fakat durum gerçekten böyle mi? Doğru saklama yöntemleri ile daha az alışveriş yapabilir, atıksız bir mutfak için önemli bir adım atabilirsin. Mottomuz; “Doğru yöntemler, taze gıdalar!” İşte senin için hazırladığımız gıda saklama rehberi ve uygulanabilir saklama tavsiyeleri.

Her Şeyi Depola!

Evde pek çok farklı şey depolanıyor. Ürünlerin mutlaka bir yedekleri veya alternatifleri evin bir yerlerine yerleştiriliyor. Yaşantı olarak, alışılagelmiş bir düzen bu. Her ürünün bir amacı bulunuyor ve bu yüzden saklanıyor. Düzenli depolama ihtiyacı söz konusu olduğunda, akla gelen ilk yer; mutfak! Mutfaklar, meyveleri, sebzeleri, baklagiller ve baharatları ile oldukça zengin ve önemli bir alan. Genellikle yaşamsal ihtiyaçların gizlendiği bir güvenlik alanı denilebilir mutfaklara. Mutfak büyük de olsa küçük de olsa, her ürüne kucak açılabilecek alanlar yaratılabilir. Hazine odalarındaki kıymetli eşyalar nasıl saklanıyor ve korunuyorsa, gıda ürünleri de aynı muameleyi hak ediyor.

Dünyada büyük bir yiyecek israfı söz konusu. Listesiz alışverişler, doğru saklanmayan ürünler ve çöpe giden yemekler ciddi boyutta bir israfa yol açıyor. Büyük bir alışverişe çıkıp sonrasında ziyan olan yiyecekler görmek, herkes için can sıkıcı olsa gerek. Bunun önüne geçilebilir. Ürünler kendilerine has özellikleri göz önünde bulundurularak saklanabilir.

Kategorilere ayrılabilen gıda ürünlerinin her biri özel bir ilgiyi hak ediyor. Doğru saklama biçimleri ile sebze ve meyveleri daha taze yiyebilir, buzdolabını açtığında çürümüş olan sebzelere üzülmezsin. Bu yazıda senin için, hangi ürünler nerede ve nasıl saklanmalı, doğru saklama yöntemi ile yiyeceklerin ömrünü uzatmak mümkün mü sorularının cevabını inceledik.

Uzun Süre Taze Yiyecekler

Meyve, sebze gibi ürünler, doğru koşullar saklanmadıklarında kısa süre içerisinde bozulabiliyor. Bu durum da şu soruyu doğuruyor: Meyve ve sebzeler nasıl saklanmalı?

Yiyecek israflarının büyük bir bölümünü, daha kullanamadan bozulan ürünler oluşturuyor. Dolapta bozulan bir ürünün fark edilme süresi bile büyük önem taşıyor. Bozulan ürünün fark edilmemesi, diğer gıda ürünlerinin da bozulmasına sebep olabiliyor. Doğru saklama yöntemleri, meyve ve sebzelerin daha verimli ve uzun süre kullanılmasını sağlıyor. Sebze ve meyve saklarken dikkat edilmesi gerekenler arasında öncelikli olarak, meyve ve sebzelerin ayrı muhafaza edilmesi yer alıyor. Çünkü meyve ve sebzelerin olgunlaşma süresi farklılık gösteriyor. Bir üründen çıkan gaz diğer meyve ve sebzelerin de olgunlaşmasını sağlıyor. Zaten olgun olan ürünler bu sefer hızla bozulmaya başlıyor.

Her meyve ve sebzeye buzdolabında yer açmana gerek yok. Onlar için daha iyi alternatifler bulunuyor. Örneğin, patlıcan nasıl doğru saklanır sorusunu yanıtlayalım. Patlıcanları gazete kağıdı ile kaplayıp balkonda saklayabilirsin. Aynı işlemi külle dolu bir kutuda da gerçekleştirebilirsin. Bu sayede bir patlıcanı 60 güne kadar muhafaza edebileceğini biliyor muydun? Hadi maddeler halinde birkaç öneriyi daha listeleyelim:

  • Sarımsak: Sarımsak buzdolabında veya balkonda saklanabiliyor. File halinde alınmadıysa, serin ve kuru yerlerde çoraplar içerisinde saklamak, sarımsağın kullanım ömrünü uzatıyor. Bu yöntem sayesinde 3 ay ile 5 ay boyunca sarımsakları tazeliğini koruyabiliyor. Sarımsak nasıl taze kalır sorusunun bir yanıtı da soyulmuş sarımsakları, zeytinyağı konmuş bir kavanoza yerleştirmek.
  • Turp: Turp buzdolabında muhafaza edilmesi gereken ürünler arasında yer alıyor. Tazeliğini koruyabilmesi için, buzdolabına koymadan önce, poşete sarmak avantaj sağlıyor. Bu işlem mahzen gibi yerlerde, kumlu kutular içerisinde de yapılabiliyor. Bu kadar zahmet sonucunca, 4 aya kadar turp taze kalabiliyor.
  • Domates: Domates saklarken genellikle buzdolabı kullanılıyor. Fakat bunu yapmak domatesin ömrünü uzatmıyor. Aksine birkaç günün sonunda çürümeye başlayan domatesler, buzdolabında pek de hoş olmayan bir manzara oluşturuyor. Peki, domates nasıl saklanır? Domatesi, balkonda depolayabilirsin. Bu işlem için bir kutuya ihtiyacın var. Taze domatesler için kutunun içerisine, sapları yukarıya gelecek şekilde yerleştirilmeli ve mümkünse, üst üste koymalısın. Bu işlem sayesinde domatesler bozulmadan 15 gün kullanılabiliyor.
  • Havuç: Havuç saklamanın en iyi yolu, buzdolabında muhafaza etmek değil. Havucu buzdolabına yerleştirmeden birkaç ufak işlem yapmak, ömrünü oldukça fazla uzatıyor. Öncelikle havucu saklamadan önce, varsa yeşil kısımlarının ve yapraklarının kesilmesi gerekiyor. Çünkü bu yeşillikler, havucun ihtiyacı olan nemi emiyor. Havuçların kurumasına ve hızlı şekilde yumuşamasına sebep oluyorlar. Havuçların yeşil yerlerini kestikten sonra, su dolu kapaklı kaplarda saklayabilirsin. 4-5 günde bir havuçların suyunu kontrol edip bulanıklaştıysa sularını değiştirerek, bir aya kadar kullanabilirsin.

Kuru Gıdaları Saklama Yolları

Kuru gıdalar, taze gıdalar kadar kartlarını açık oynamıyor. O sebeple kuru gıdalara daha farklı yaklaşılması gerekiyor. Gerekli bilgilere sahip olunmadığında, nohutun bozulduğunu veya yeşil mercimeğin yenmeyecek duruma geldiğini fark etmeyebilirsin.

Kuru gıdaların içerisine baharatları da katalım. Bir baharatın bozulduğunu nerden anlarsın? Genellikle bayatlayan baharatlar fark edilmeden uzun süreler kullanılabilir. Kuru gıda ürünlerinin, taze gıda ürünlerine oranla oldukça uzun bir kullanım ömrü bulunuyor. Fakat uzun kullanım ömürleri, onların gerekli ilgiyi alamamasına sebep oluyor. Ürünler bozulduğunda, renkleri değişir, kokuları farklılaşır ve bundan yola çıkarak da yenilmez. Ama kuru gıdalardaki bozulma genellikle son noktaya gelinene kadar fark edilmez. Çünkü bozulunca veya bayatlayınca, kuru gıdalarının genelinin görüntüsünde bir değişim olmaz. Aslında yanlış saklama koşulları nedeniyle baklagiller ve baharatlar çoğu zaman verimli kullanılamaz. İşte büyük soru. Kuru gıdalar nasıl saklanır?

  1. Bakliyatları Nemden Uzak Tutun

Öncelikle, kuru bakliyatları yerlerine yerleştirmeden önce, tanelerini incelemeli ve bozuk olanları ayırmalısın. Bakliyatların saklama alanları oldukça önemli. Bakliyatları nemden uzak kalacağı alanlarda muhafaza etmelisin. Nem bakliyatların bozulmasına ve böceklenmesine sebep oluyor. Bakliyatları bu durumdan korumak için cam kavanoz ve bez torbaları tercih edebilirsin. Böceklenme ve güvelenme sorununun önünü kesmek için defne yaprağı veya sarımsak kullanmanın yeterli olacağını biliyor muydun? Baklagilleri koyduğun kavanozların içerisine bir iki diş sarımsak veya defne yaprağı koyarak kurtlanma problemine engel olabilirsin.

  1. Baharatlar Hava Almasın

Baharatları saklarken ise yine hava almayan kavanozlardan yararlanabilirsin. Baharatlar tat ve kokularını, aromatik yağlarından alıyor. Isı ve nem bu yağların buharlaşmasına ve baharatların da etkisizleşmesine neden oluyor. Baharatların da son kullanma tarihi bulunduğunu unutmamalısın. O sebeple baharatları, ışık, nem ve sıcaklıktan uzak tutmalı ve ocak kenarlarına yerleştirilen baharatlıklardan farklı bir yere koymalısın.

  1. Ekmeği Doğru Saklama Yöntemleri Var!

Ekmek neredeyse her evde ve her öğünde tüketiliyor. Bu kadar sık tüketilen ekmeğin de doğru saklama yöntemleri tabii ki bulunuyor. Ekmek nasıl taze kalır sorusu, farklı yöntemler ile karşılık buluyor. Örneğin, ekmeğin bulunduğu poşetin içerisine bir parça kereviz koyabilirsin. Sonuçlara inanamayacaksın! Ya da fazla ekmek varsa, bu ekmekleri buzdolabında veya buzlukta saklayarak oldukça ileri tarihlerde tüketebilirsin. Buzluktan çıkan ekmeği çözdükten sonra ister fırında ister ocakta ısıtarak ilk günkü tazeliğini elde etmesini sağlayabilirsin.

Çabuk Bozulan Süt Ürünlerine Son!

Süt ürünleri oldukça hızlı şekilde bozulabiliyor. Süt, krema, peynir, tereyağı, yoğurt gibi ürünlerin hepsi süt ürünleri içerisinde yer alıyor. Günlük hayatta oldukça önemli bir yere sahip olan süt ürünleri nasıl saklanmalı ve uzun süreli tüketim için neler gerekli, ayrı ayrı inceleyelim:

  • Süt

Süt genellikle yarattığı pratiklik sebebiyle buzdolabının kapağında saklanıyor. Fakat buzdolabının kapağı diğer bölgelerine oranla çok daha sıcak. Aynı zamanda kapak her açıldığında süt bir başka sıcak havaya daha maruz kalıyor. Bu sıcaklık değişimleri sütün daha hızlı şekilde bozulmasını sağlıyor. O sebeple buzdolabında saklanan sütü orta rafa ve arka kısımlara koymak ömrünü uzatıyor. Taze süt nasıl saklanır diye merak edenler için kötü bir haber; yalnızca kısa bir süre saklanabilen taze sütü, cam bir şişede ve buzdolabında saklamak mümkün.

  • Tereyağı

Tereyağı nasıl saklanır ya da tereyağı dondurucuda saklanır mı soruları en çok merak edilen sorular arasında. Tuzlu tereyağını kış aylarında buzdolabına koymadan muhafaza edebilirsin. Kapalı bir kap içerisinde tezgâha konulan tereyağı 3 aya kadar tüketilebiliyor. Fakat bu tuzsuz tereyağı için geçerli değil. Tuzsuz tereyağını streçleyerek uzun süreler buzdolabında muhafaza edebilir ve tüketebilirsin. Ayrıca dondurucuda da saklayabilir ve kullanmadan önce çözdürmek için tezgahta veya buzdolabında bekletebilirsin.  

  • Yoğurt

Süt ürünleri söz konusu olduğunda, yoğurt nasıl saklanır sorusu da akla geliyor. Yoğurt buzdolabında kolaylıkla saklanabiliyor. Yoğurtların kendilerine özel kapları bulunuyor ve bu kaplar içerisinde kullanıcılara sunuluyor. Bu kutuda bir çatlak varsa hemen değiştirmelisin. Hava almayacak farklı saklama kaplarında muhafaza edebilirsin. Peki yoğurt buzlukta saklanır mı? Evet, yoğurt evde yapılmış veya çok alınmışsa, fazla kısmını buzlukta saklayabilirsin. Yoğurt donduktan sonra yapısının bir kısmını kaybetse de lezzetinden ödün vermiyor.

Farklı saklama tekniklerinden yararlanarak erken bozulmaların ve yiyecek israfının önüne geçebilirsin. Her ürün kendine has ve farklı saklama koşullarına muhtaç. Bu saklama yöntemleri hem pratikliği hem de ürünlerin verimli kullanımı açısından oldukça ilgi görüyor. Sen de bu yöntemlerin hepsini veya birkaçını deneyerek gıda ürünlerinin kullanım ömrünü kolaylıkla uzatabilirsin.

Bir cevap yazın