logo

Enflasyona Karşı Duran Yemekler

Enflasyon yükseldikçe kişilerin standartları ve seçimleri de değişmek zorunda kalıyor. Hızla yükselen enflasyon, hem gıda hem de farklı sektördeki ürün fiyatlarının artmasına neden oluyor.

Enflasyonun etkileri hissedildikçe, kişiler hangi konularda tasarruf edebileceklerinin arayışına giriyorlar. Gıda enflasyonu, bazı ürünlerin alımını oldukça zorlaştırmış halde. Fakat bazı yöntemler ile mutfakta enflasyona karşı önlemler almak mümkün. Günlük pişirilen yemekleri, muadil ürünlerle birleştirerek ortaya harika alternatifler çıkarılabiliyor. Ayrıca, enflasyonun alışverişe etkisi göz önünde bulundurularak sahip olunan ürünleri daha verimli kullanma yolları giderek popülerleşiyor.

Bu yazımızda sizler için, mutfak enflasyonu sebebiyle değiştirilebilecek alışkanlıkları ve enflasyona karşı hangi yemeklerin yapılabileceğini derledik. Hangi ürünler yerlerini diğer hangi ürünlere bırakabilir ve hangi yöntemlerle verim maksimuma çıkartılabilir, birlikte bakalım.

Mutfakta Tasarruf Yapmanın Yolları

Enflasyon ve mutfak için doğrudan ilişki içinde denilebilir çünkü enflasyon fiyatları, fiyatlar alım gücünü, bu güç de mutfakları etkiliyor. Mutfak enflasyonu diye de tabir edilebilen bu durum, pişirilecek yemeğin miktarını ve içeriğini doğrudan etkiliyor.

Evde yemek yapmak için kullanılan malzemelerin maliyeti artınca, çoğu kişi benzer ürünler arayışına girdi. Aynı zamanda eldeki malzemelerin değeri de arttı. Mutfakta tasarruf yapmak şart oldu.

Bu işin başlangıcı da tasarruflu mutfak alışverişi! Menemenin maliyetinin son iki senede %112, tavuk güvecin maliyetinin son iki senede %91 arttığı göz önünde bulundurulunca, tasarruflu alışveriş şart oluyor. Mutfakta tasarruf etmenin yolları şu şekilde listelenebilir;

  1. Stok Yapmak

Tasarruf için stok yapmak pek çok açıdan avantaj sağlayabiliyor. Evde yeterli depolama alanına sahipseniz stok yöntemini değerlendirebilirsiniz. Ürünler farklı dönemlerde indirime giriyor. İndirimli ürünlerden birkaç adet alarak uzun vadede tasarruf sağlamak mümkün. Stok yapılacak ürünün illaki indirimde olması gerekmiyor. Enflasyonun artan bir grafik izlediği durumlarda stok yapıyor olmak yine uzun vadede avantaj sağlıyor.

  1. Artmış Yemekleri Değerlendirmek

Yemekler bazen fazla yapılabiliyor. Ertesi güne kalan yemekler aynı iştah ve istekle yenmeyebiliyor. Bu ve bunun gibi durumlar sebebiyle ortaya artan yemekler çıkabiliyor. Artan yemeğin nasıl değerlendirilebileceğinin düşünülmesi gerekiyor. Artan yemekleri çöpe atmayıp farklı bir şekilde değerlendirerek hem yiyecek israfından kurtulabilir hem de yapacağınız değerlendirme sayesinde ev bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.

  1. Buzdolabı Düzeni

Buzdolabı düzeni sayesinde ürünleri çok daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz. Buzdolabı düzeni hem besinleri uzun vadeli kullanmak hem de mutfak harcamalarını minimuma indirebilmek için oldukça önemli. Dağınık bir buzdolabı, bazı ürünlerin unutulmasına ve bozulmasına neden olur. Bozuk ürünler buzdolabında fark edilmedikçe de diğer ürünleri bozmaya başlar. Farklı bir açıdan yaklaşmak gerekirse de süt ürünlerini yanlış yere koymak daha kısa süre taze kalmasına neden olur. Aynı zamanda yapılacak alışverişler için de düzensiz bir buzdolabı, bilinçsiz ürün seçimini beraberinde getirir.

  1. Yemek Planı Oluşturmak

Yemek planı oluşturmak aslında bilinenden daha da önemlidir çünkü yemek planı ile elinizdeki tüm ürünleri en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. Enflasyon durumu ile sahip olunan her ürünün değeri de artıyor. Bu sebeple, kendinize haftalık bir yemek planı yaparak mutfakta enflasyona karşı önlem almaya başlayabilirsiniz. Haftalık yemek planı, eldeki tüm malzemelerin değerlendirilmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda ürünlerin bozulmadan kullanılmasını sağlıyor. Haftalık yemek planı yapmak hem yapılacak alışverişin daha doğru olmasını hem de ürünlerden daha fazla verim alınmasını sağlıyor.

Mutfakta tasarruf etmek için daha pek çok yöntem bulunuyor. Kısaca mutfakta tasarruf etmenin yolları;

  • Sebze, kökleri veya sapları kullanarak yeniden yetiştirilebilir. Örneğin taze soğanın sapını suya koyarak yeniden yeşermesini ve aldığınız ürün ile yeni ürünler elde etmeyi başarabilirsiniz.
  • Bayatlamış ekmekleri küçük parçalara ayırarak fırınlayabilirsiniz. Bu çıtır ekmekleri salataları veya çorbaları hem daha lezzetli hem de daha doyurucu hale getirmek için kullanabilirsiniz.
  • Süt, tüketilmiyor olabilir. Ya da belli bir miktarı tüketilmiş ve gerisini tüketmek için fırsat bulunamamış olabilir. Bozulmadan elinizdeki sütü tüketeceğinize dair bir öngörünüz de olabilir.  Bu durumda sütün bir kısmını ayırabilir ve bu kalan kısımdan lor peyniri yapabilirsiniz.

Mutfak Alışverişlerini Daha Uygun Hale Getir

Enflasyonun artması, kişilerin gönlünce bir şeyler almasının da önüne geçti. İnsanların enflasyon sebebiyle alışveriş davranışları ve alışkanlıkları da değişti. Bu da yeni bir akımın doğmasına neden oldu: Panik alışverişi!

Enflasyonun tetiklediği panik alışverişi, belirsizlik ve kaygıdan kaynaklanıyor. Belirsizlik çünkü, kişiler aldıkları ürünün fiyatının yarın değişip değişmeyeceğini bilmiyor. Kaygı çünkü, kişiler alamadıkları ürünlerin muadillerini bulmaya çalışıyor. Bu tip duygular da doğru karar alınmasını engelliyor.

Bu duyguların doğurduğu panik alışverişi, kişilerin ihtiyaçlarından fazla ürün almasına veya ihtiyaçları dışı ürünlerden seçim yapmasına neden olabiliyor. Enflasyona karşı alışveriş yapmak ve bu alışverişin plansız olması yanlış ürün alımlarını tetikliyor. Ürün seçiminde ekonomik kararlar verelim derken, sadece indirimli olduğu için gereksiz harcamalar yapılabiliyor. Enflasyonla mücadele, doğru alışverişten başlıyor. Enflasyondan korunma yöntemleri arasında planlı ve ekonomik alışveriş öne çıkıyor.

  1. Alışveriş Listesi

Liste hazırlamak, tasarruflu bir alışverişin ilk adımı. Çünkü liste hazırlarken ihtiyaçlar doğru belirlenebiliyor. Bu listeyi anlık olarak veya alışverişe çıkmadan tek seferde yapabilirsiniz. Evin bir köşesinde bir liste bulundurarak oluşan eksikleri anlık olarak yazabilirsiniz. Bu en doğru liste şekli olacaktır. Marketlerde bir kategoride dahi onlarca seçenek bulunuyor. Bu seçenekleri bir arada görmek aklı karıştırabiliyor. Bu da bazı ürünlerin atlanmasına veya fazladan alınmasına neden olabiliyor. Özellikle günlük süt gibi daha kısa süre ömre sahip ürünlerin toplu alınması israf olmasına neden olabiliyor.

  1. Alışverişe Tok Gitmek

Alışverişe kesinlikle tok gidilmesi öneriliyor çünkü alışverişe aç gitmek, gereksiz ve ihtiyaç duyulmayan alımlara neden olabiliyor. Reyonlarda genellikle, birbirini tamamlayıcı veya anımsatıcı ürünler bir arada sunuluyor. Bu durum, aç olduğunuz için sizi ihtiyacınızdan fazla yemeği yapma isteğine ve birden fazla gereksiz ürün almaya itebilir.

  1. Kısıtlı Para

Alışverişe giderken düşük limitli bir kart veya belli miktarda nakit para alabilirsiniz. Bu durumda ihtiyaçların dışında alışveriş yapmak için yeterli parayı yanınızda bulundurmamış olursunuz. Mevcut paranın miktarının fazla olması, kişilerin bilinçlerinin rahatlamasına ve aslında gerek duymadıkları ürünleri almalarına neden oluyor. Aksi bir durumda ise gerekli malzemelerin en uygun seçenekleri ile marketten çıkmaya odaklanılabiliyor.

Bu Tarifler 20 Liranın Altında!

Enflasyon harcamaları, harcamalar da tarifleri etkiliyor. Enflasyon sebebiyle alınması gereken önlemler arasında tasarruf yapmak ilk sırada geliyor. Ekonomik tarifler eşliğinde hem doymanın hem de tasarruf etmenin tadını çıkarabilirsiniz. İşte 20 liranın altındaki tariflere birkaç örnek;

  • Fırında peynirli makarna yaparak hem uygun hem de bütçe dostu bir öğün hazırlayabilirsiniz. Üstelik çok havalı bir görüntüsü var. Cam fırın kabına ya da bir tepsiye makarnaları yerleştirerek elinizdeki peynirlerden üst kısmına bir katman yapabilirsiniz. Kahvaltıdan artan kırık dökük peynirler, salam ve sucuklar ile çeşnilendirebilirsiniz.
  • Yaz türlüsü ile hem hafif hem de sağlıklı bir yemek yapabilirsiniz. Yaz türlüsünün içerisine istediğiniz sebzelerden atabilirsiniz. Bu tarif sayesinde elinizde kalan sebzeleri aynı tencere içerisinde değerlendirebilirsiniz.
  • Çıtır kabak dilimlerini hem ana yemek hem de tamamlayıcı ürün olarak kullanabilirsiniz. Misafirlere hazırladığınız sofralarda çıtır kabak, çıtır patlıcan gibi lezzetleri tercih ederek sunumunuzu hem lezzetli hem ekonomik hale getirebilirsiniz.
  • Patatesli yumurta yaparak yumurtanın doyuruculuğu ile patatesinkini birleştirebilirsiniz. Üstelik yumurta, saf proteindir.

Enflasyon karşısında tüm gıda ürünlerinin fiyatları artıyor. Yine de mevsiminde sebze ve meyve fiyatları, hazır gıda ve et fiyatlarına göre daha avantajlı. Sebze ağırlıklı beslenerek hem küresel ısınmaya karşı bir adım atabilir hem de tasarruf edebilirsiniz. Bitkisel proteinler son dönemde oldukça tercih ediliyor. Siz de günlük beslenmenizde bitkisel proteinlere yer verebilir, yeşil yapraklı bitkiler ile vitamin ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Bir cevap yazın